PIETER

INFO

Illustrator, auteur en vormgever Pieter Gaudesaboos (1979) spreekt met zijn fantasie en humor alle leeftijden aan. Ieder prentenboek is weer helemaal anders, toch pik je een ‘Gaudesaboos’ er zo uit.
Al meer dan 15 jaar worden zijn prentenboeken gepubliceerd in binnen- en buitenland. Daarbij werd hij meermaals bekroond, met oa. de Gouden Uil Jeugdliteratuur en verschillende boekenwelpen.

Zijn werk is speels, origineel, met nostalgische en absurde trekjes. Hij werkt vaak met collages en gemengde technieken, combineert fotografie, digitale illustraties en waterverf. De vormgeving van zijn boeken doet hij helemaal zelf.

Pieter groeide op in Brugge, samen met zijn drie zussen. Zijn studies grafische vormgeving en fotografie leiden hem naar Gent. Daar woont hij nog steeds, met zijn vriend Tomas en hun twee dochters Leah en Suzie.

02

OPDRACHTEN

Pieter was art director van het crossmediaal cultuurproject W@=D@, huisvormgever van het Gentse theaterhuis Kopergietery en mede-oprichter van vzw tapisplein, een projecthuis voor actueel en alledaags erfgoed. Meer dan vijf jaar ontwierp hij prints en patronen voor het kinderkledingmerk Fred&Ginger. Daarnaast doken zijn tekeningen op in verschillende tijdschriften.

Nieuwsgierig? Neem een duik in het digitale archief, of volg Pieter op Facebook en Instagram.

WORKSHOPS

Wie dat wenst kan Pieter boeken voor een auteurslezing of een workshop.
Dan vertelt hij over zijn werk, beantwoordt vragen, leest voor uit zijn boeken en projecteert illustraties op groot formaat. Bij een workshop gaat hij ook met de kinderen aan de slag. Hij maakt met hen ‘Het Kleinste Boekje Ter Wereld’ dat ze na afloop mee kunnen nemen naar huis.

Meer weten? Klik hier!

 

PLANK

Omdat zijn tekeningen doorgaans veilig opgeborgen blijven tussen de omslag van een boek, gaat Pieter samen met architect en partner Tomas Vandergucht op zoek naar nieuwe manieren om ze meer zichtbaarheid te geven. Daarbij neemt Tomas de productie voor zijn rekening en worden verschillende materialen en druktechnieken onderzocht.

Die zoektocht resulteert in een eerste collectie van vier houten plankjes (vierkant, cirkel, ovaal en rechthoek). Deze prints hoef je niet in te kaderen. Dankzij een gaatje aan de achterkant zijn ze klaar voor gebruik en hang je ze waar je maar wilt. In de kinderkamer, of ver daarbuiten. Ze worden verkocht in beperkte oplage en zijn voorzien van een brandmerk.

De illustraties zijn gebaseerd op tekeningen uit de boeken Mijn huis staat in de dierentuin en Een huis vol vrienden. Ze werden herwerkt en op maat gemaakt van de plankjes, waarbij ze elk een eigen verhaal vertellen. De afmetingen werden echter zo gekozen zodat ze ook gemakkelijk met elkaar gecombineerd kunnen worden.

De plankjes werden afgewerkt met een UV-bestendige matte vernis. De combinatie van de felle kleuren (hoge kwaliteit kleurenprint + extra witlaag) en het lichte berkenhout is zeer verrassend. Natuurlijke variaties in het hout zorgen voor subtiele verschillen, die elk plankje uniek maken.

Van 1 december 2019 tot eind maart 2020 worden de plankjes tentoongesteld en verkocht in deze boekwinkels: Passa Porta (Brussel), Salvator (Mechelen), Limerick (Gent), De Groene Waterman (Antwerpen), Letters & Co (Deinze), Barboek (Leuven) en De Reyghere (Brugge).

Bekijk hier de plankjes!

11
07
08